Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Včera jsem dávala, 13.09.2016 20:06, vevanek, (Houby)
... do určovny tuto houbu, ale tam už skončila v propadlišti dějin Přitom by mě zajímalo, jestli jste ji někdo někdy našel a zda jsem ji správně určila. Rostly ve smrkovém lese, hnědooranžový klobouk nešel přehlídnout, velmi pevné plodnice, které nijak nevoněly. Probírala jsem se Hagarou a myslím, že je to čirůvka příbuzná
Re: Včera jsem dávala, 13.09.2016 20:08, Patrik(m), (Houby)
Já se osobně přiznám, že těch čirůvek jsem ještě moc druhů neviděl...
Re: Včera jsem dávala, 13.09.2016 20:06, vevanek, (Houby)
... v bukovém lese roste plno velkých lišáků zprohýbaných
... na smrkových pařezech se začíná objevovat bělochoroš pýchavkovitý
... ale už je hodně sucho, kotrče už taky osychají
... a ryzce hnědé (?) jsou už tak proschlé, že z nich ani neteče mléko
Re: Re: Včera jsem dávala, 13.09.2016 20:07, alesjirsa(m), (Houby)
Záleží na tom, jestli stále voní po Maggi.
Re: Re: Re: Včera jsem dávala, 13.09.2016 23:21, Yohaness(m), (Houby)
Z ryzců hnědých nikdy neteče mléko...
Re: Re: Re: Re: Včera jsem dávala, 14.09.2016 13:33, chorcheee(m), (Houby)
Tak u maličkatých snad jo, ne?
Re: Re: Re: Re: Včera jsem dávala, 14.09.2016 16:28, alesjirsa(m), (Houby)
"Nikdy" snad zase ne. Měl jsem možnost u jedné plodnice vyzkoušet, že z něj trochu teče.
Re: Re: Re: Re: Re: Včera jsem dávala, 14.09.2016 17:29, Yohaness(m), (Houby)
Ano, teče, ale ne mléko, nýbrž voda.... Pokud jsi viděl z plodnice vytékat bílé mléko, tak nebyl L.helvus...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Včera jsem dávala, 14.09.2016 17:38, Yohaness(m), (Houby)
Čerstvý řez vypadá asi takto. (foto z netu)
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Včera jsem dávala, 14.09.2016 17:43, vevanek, (Houby)
Tak proč je v atlasech (např.Hagara) psáno: MLÉKO je nehojné, vodnaté, bezbarvé. Kdyby to nepovažoval za mléko, tak napíše tekutina nebo voda.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Včera jsem dávala, 14.09.2016 18:31, Yohaness(m), (Houby)
Zřejmě jde o vžitý název mléko... L.helvus je prakticky jediný ryzec u nás, jehož "mléko" je čiré jak voda.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Včera jsem dávala, 14.09.2016 18:28, alesjirsa(m), (Houby)
No, právě bezbarvou tekutinu jsem viděl vytékat.
... proto mě překvapily dva hříbečci v úplně suchém jehličí. Tady jeden z nich, i když ukousnutý PS: pokud se tu objeví chorchee, tak mám pro něj v určovně nehoubový dotaz. Ovšem odpovědět může i někdo jiný.
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30