Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Pečárka dvouvýtrusá, Agaricus bisporus, 16.08.2016 19:01, Patrik(m), (Houby)
Běžný a všude známý tržní druh houby, který je v obchodní terminologii poněkud nesprávně označován jako žampión zahradní. Fotografované plodnice jsou pěstovány v nedaleké žampionárně. ---- Původně jsem je chtěl dát do atlasu i s popisem, ale fotil jsem to mobilem, v PC jsem zjistil, že to není ono. Pokud by to tam však někdo chtěl, klidně je tam přidám, ale spíše bych počkal, až je někdo nalezne ve volné přírodě.
Re: Pečárka dvouvýtrusá, Agaricus bisporus, 16.08.2016 19:01, Patrik(m), (Houby)
Jen pár informací o pěstování: Jsou pro obchodní účely pěstovány ve velkých halách 30 x 5 m, kde vyrůstají na policích, kterých je 7 nad sebou ve dvou řadách. Každá police měří 20 metrů čtverečných, přičemž na 1 metru čtverečným může být až 300 plodnic. To je celkem okolo 70 000 plodnic v jedné hale. Haly uzpůsobené k účelům pěstování žampiónů se nazývají kóje. Pečárky jsou saprofytické houby, proto jejich mycelium prorůstá živným substrátem, kterým je seno či sláma. Nad ní je ještě vrstva zeminy. V kójích je udržovaná stálá teplota 16 - 18 stupňů a stálá vlhkost substrátu i vzduchu. Spolu s pečárkami se zde však vyskytuje hned několik druhů mykobiontního dvoukřídlého hmyzu čeledi bedlobytkovitých, dále množství anamorfních stádií vřeckovýtrusných hub, které vyrůstají saprofyticky až saproparaziticky (např. Trichoderma aj.).
Plodnice tohoto druhu je masitá, klobouk má až 20 cm v průměru, je bílý, pokrytý bělavým velem, lupeny husté, nízké, charakteristicky zbarvené, třeň válcovitý, v horní části nad prstenem až masově zbarvený, dužnina oxiduje po čase mírně do žluta.
Re: Re: Pečárka dvouvýtrusá, Agaricus bisporus, 16.08.2016 19:35, Lawnmower, (Houby)
Poučné a vyčerpávající, chválím.
Re: Re: Re: Pečárka dvouvýtrusá, Agaricus bisporus, 16.08.2016 20:22, Patrik(m), (Houby)
Když tam jsi půl měsíce na brigádě, hodně věcí pochytíš...
Re: Re: Re: Re: Pečárka dvouvýtrusá, Agaricus bisporus, 16.08.2016 23:19, Dano, (Houby)
Hm. Dobrý Patriku. Já tam byl párkrát, ale tolik informací, paráda.
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30