O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Ten dělá to a ten zas tohle, 08.08.2016 21:19, Pavla, (Houby)

zatímco můj muž kontroluje, zda světla svítí, stěrače stírají a klakson troubí, já provádím kontrolu mulče před barákem a ... pokud je all right, vyrážíme směr „Les“.

Re: Ten dělá to a ten zas tohle, 08.08.2016 21:26, alesjirsa(m), (Houby)

Čišenka hrnečková.

Re: Ten dělá to a ten zas tohle, 08.08.2016 21:19, Pavla, (Houby)

Hned při (pátečním) vstupu do lesa po pár metrech okamžité překvapení (nová lokalita). Nejen v Luně na noční obloze, ale i v této řasnatce vidím lidskou tvář. (Nejsem sama, viďte, že ne?) ;)

Však co to slyší ouško mé kornoutovité radarovité? Že by volání o pomoc?

Vysílá snad nějaká ohrožená houba SOS?

Joch to čula. Stročkovec, celý vystrašený, hlásí násilný vpád bílého muže s nožem do jejich tábora. Hotový masakr! Co Vám budu povídat.

Něco shnilého a zápašného je ve světe houbařském.

„Nech brouka žít“ se do podvědomí lidí nějak dostalo, ale už se méně ví, že potravou střevlíka fialového jsou nejen drobní živočichové, ale podle Jiřího Zahradníka, autora publikace Brouci (Aventinum 2008) si také rádi smlsnou i na houbách. Tož zkusme lidi naučit i druhou sloku „Nech houbu žít ..."

Re: Re: Ten dělá to a ten zas tohle, 08.08.2016 22:16, Včelda, (Houby)

toho střevlíka jsi objevila přímo v lese nebo to bylo spíš na okraji, případně úplně mimo les? Ty jemné linie na krovkách mi něco připomínají...

Re: Re: Re: Ten dělá to a ten zas tohle, 09.08.2016 13:52, Pavla, (Houby)

Netuším, co Ti připomínají jemné linie na krovkách, ale střevlík se stejně jako my v sobotu procházel po této cestičce před sochou Cyrila a Metoděje ve výšce 1129 m na vrchu Radhoště, součástí to NPR. (Jo a taky jsem se dočetla, že s. Scheidlerův vystupuje do hor jen velmi vzácně.)

Re: Re: Re: Re: Ten dělá to a ten zas tohle, 09.08.2016 22:48, Včelda, (Houby)

no Střevlík fialový s proužkováním byl dřív popsán jako forma psiloptera, na což se v dnešní době už nehraje. Každopádně zatímco Střevlík fialový je typicky lesní zvíře, tihle proužkovaní se vyskytují spíše na otevřených biotopech podobně jako Střevlík Scheidlerův. Nedávno jsem o tom mluvil s Martinem Linhartem, který se domnívá, že by to ve skutečnosti mohl být Střevlík Carabus germari, kterého někteří entomologové ještě považují za poddruh fialového, ale jiní za samostatný druh. Sám jsem zvědav, jak to bude dál a zda tihle proužkatí budou v ČR považováni za C. germari...

Re: Re: Ten dělá to a ten zas tohle, 09.08.2016 17:59, vevanek, (Houby)

Mám z Hamru z lesa podobného brouka, je to stejný druh?

Re: Re: Re: Ten dělá to a ten zas tohle, 09.08.2016 22:40, Včelda, (Houby)

ano, tohle je naprosto typický střevlík fialový

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30