Založil: Roman Manak(m) | Zařazení: jedlé s výhradami | Rozšíření: velmi hojné | Upravit
Období růstu: květen - říjen
Jde o chorošovitou houbu, která je přirostena k substrátu, nemá tudíž třeň, často však má třeňovitě zúženou část. Plodnice mívá i přes 20 cm v průměru, je hladká, bělavá, světle hnědá až narezle hnědá, někdy až šedavá. Pokožka u starších jedinců často rozpukává a v kouscích se odlupuje. Tvar plodnice je okrouhlý nebo ledvinovitého tvaru. Okraj bývá podvinutý, větší plodnice mívají okraj někdy zvlněný
Rourky jsou do 1 cm dlouhé, většinou však kratší, mají bílou až našedlou barvu. Póry jsou drobné, 3 až 6 na jeden milimetr.
V mládí šťavnatá a měkká, bělavá až lehce nažloutlá, ve stáří korkovitě tvrdá s nakyslou chutí a vůní.
póry jsou velmi drobné, 3-6 x 1. 5 - 2 μm, cylindrické až dlouze eliptické, bez ornamentiky.
Vyskytuje se výhradně na břízách, zpočátku jako parazit, později jako saprofyt. Způsobuje červenou hnilobu dřeva.
Od pozdního jara do podzimu, ale plodnice se dají najít během celého roku.
V mládí, kdy má měkkou dužninu je jedlý, i když ne příliš chutný, navíc v době, kdy bývá ostatních hub dostatek. Uvádí se, že má protirakovinové účinky.
[1] HAGARA L. , ANTONÍN V. , BAIER J. (2006): Velký atlas hub, Ottovo nakladatelství, Praha
[2] SEMERDŽIEVA M. , VESELSKÝ J. (1986), Academia, Praha
[3] HANSEN L. , KNUDSEN H. (1997): Nordic Macromycetes vol. 3, Nordsvamp - Copenhagen 1997
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času
Léčivá houba, 07.03.2012 17:54, Forrest Run(m)
Tys ho někdy vochutnal, Romčo?
Já se teda považuju za Fšežrafce třídy Domácí Popelnice, ale, u tohodle, nevim, nevim!;-)
Jinak je to tak, je léčivej a měl by mít podobný účinný látky jako čága.....je zajímavý, že terpenický látky, který jsou za jeho imunostimulační a imunomodulační účinky zodpovědný, jsou primární i sekundární metabolity břízy, houby je "pouze" ve svejch plodnicích koncentrujou a jen nepatrně změněj molekulární strukturu, jako jakýsi bioreaktory.......
Užívá se buď ve formě prášku, timktur nebo odvarů.
Re: Léčivá houba, 07.03.2012 20:31, Roman Manak(m)
Jo, samozřejmě ochutnal. A musím říct, že popisy v atlasech, co se týká chuti, jsou správné. Chuťově to není nic extra, i když na choroše ne špatné. Nakyslé, možná trošku trpké. Když tu na Moravě bude letos stejná sezona jak loni, věřím, že zdejší hříbkaři, kterým se po loňských neúspěších vyprázdnily komory a mrazničky, oberou každou břízu
Re: Re: Léčivá houba, 03.08.2013 11:02, Samouk
Já znám tuhle houbu několik let a praktikuji to tak,že po přinesení domů jí nařežu na nudle a některé si nechám usušit a pak vkládám do dobrého alkoholu a je to výborné léčivé pití.Jeden zdroj uvádí,že se musí pít pouze v malé dávce malého štamprle.
Zbytek zase pomelu na masovém mlýnku a usuším,nebo i rozmixuji a usuším.Pak večer si dám polévkovou lžici do vody a ráno scedím.Vodu okyselím citronem,údajně tím se zvýší účinek léčivých účinků houby a piji po celý den a zbytek dám do polévky.
Díky, 04.03.2012 16:01, Roman Manak(m)
Krakene, díky za přidání dalších fotek. I když tento druh znám velice dobře, zjistil jsem, že těch fotek moc nemám a z těch pěti se mi povedlo vybrat je dvě schopné
Re: Díky, 09.03.2012 09:52, Kraken(m)
Za málo. Ta tvoje plodnice se zvlněným okrajem je parádní, takovou jsem ještě neviděl. Jinak jsem měl březovník naložený ve slivovici a ve skleničce ho mám ještě trochu namletého. Chuť bych popsal spíš jako trpce svíravou než kyselou.
Re: Re: Díky, 09.03.2012 19:38, Roman Manak(m)
Ony ty větší plodnice mívají lehce zvlněný okraj, ale je pravda, že toto je extrém, který se nevídá moc často
S tou chutí je to těžké, každopádně já tam opravdu ty nakyslé tóny cítím. Jejich absence je možná tou slivovicí, která je přebije