Založil: basset(m) | Zařazení: jedlé | Rozšíření: velmi hojné | Upravit
5-15 cm široký, polokulovitý, vyklenutý, ve stáří až ploše zvlněný, často s nízkým středovým hrbolkem, na okraji zbytky vela, hedvábitý, spíše lysý, bílý, později světle okrově zbarvený, žloutnoucí po otlačení.
Lupeny jsou volné, husté, světlé, později šedě masové, ve stáří černohnědé.
7-15 cm dlouhý, 15-30 mm široký, válcovitý, bílý, na vrcholu vláknitý, na bázi až vločkatý, s bílým, na spodní straně zubatým prstenem.
Bílá, ve stáří a na řezu mírně žloutnoucí, s mírnou anýzovou vůní a příjemnou chutí.
Po otlačení a poranění pomalu a mírně žloutnoucí dužnina, příjemná anýzová vůně, prsten na dolní straně zubatý.
Výtrusný prach je hnědý.
Roste hojně, jednotlivě nebo ve skupinách, v travnatých oblastech, ve světlých lesích a na okraji lesů.
Roste od května do října.
Pečárka hajní (Agaricus silvicola) a pečárka hlíznatá (Agaricus essettei) se liší méně robustními plodnicemi, třeněm s výraznější hlízou na bázi a nápadnější anýzovou vůní.
Jedovatá pečárka zápašná (Agaricus xanthodermus) má nepříjemný chemický zápach, klobouk u mladých plodnic je často hranatý a má podstatně rychleji a intenzivněji žloutnoucí dužninu.
Agaricus exquisitus
Agaricus fussuratus
Agaricus leucotrichus
Fungus arvensis
Pratella arvensis
Psalliota arvensis
Psalliota fussurata
Psalliota leucotricha
Jedlá, velmi dobrá houba.
Velký atlas hub - Hagara, Antonín, Baier
http://botany.cz
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času
Ocenění fotky, 03.01.2015 16:17, alesjirsa(m)
Musím ocenit fáfovu fotku, je na ní typický příklad pečárky ovčí včetně té dolní zubaté vrstvy prstenu a žloutnutí.