O houbách

Ryzec ostrý
Lactarius acris (Bolton) Gray 1821

Založil: chorcheee(m) | Zařazení: nejedlé | Rozšíření: občasné | Upravit

Ryzec ostrý
Autor fotografie: Yohaness

Zařazeno v červeném seznamu hub ČR

Období růstu: červenec - říjen

Klobouk

4 - 8 cm v průměru, za mlada sklenutý, brzy však široce rozložený a uprostřed alespoň lehce vtlačený, někdy na prostředku s drobným hrbolkem, na okraji hladký nebo krátce vroubkovaný. Barva pokožky je zprvu krémová, šedavě kožovitá, v mládí až tmavohnědá, někdy mramorovaný nebo skvrnitý, za sucha ojíněná až jemně jemně sametová, za vlhka lesklá a lepkavá, nepříliž daleko od okraje slupitelná.

Hymenofor

Lupeny 4 - 7 mm vysoké, sgtředně husté až hustější, ke třeni připojené až krátce sbíhavé, někdy vidlené, nejprve bělavé až krémové, později žlutavé nebo máslově okrové. Po poranění od mléka červenají.

Třeň

30 - 70 x 8 - 15 (25) mm, válcovitý až mírně kyjovitý, pevný, nejprve plný, později dutý. Bílý, později smetanový až okrový. Poraněním žloutne až hnědočervená.

Dužnina

Středně masitá, dosti pevná, bělavá, na řezu se barví masově růžově až hnědooranžově. Má nepříjemný, jakoby chemický či petrolejový pach. Chuť je nejprve mírná, později kořenitý, nahořklá až mírně palčivá.

Mléko je poměrně hojné, nejprve bílé, na vzduchu ovšem rychle oxiduje do růžové až červeně fialové barvy a to i bez kontaktu s dužinou (důležitý určovací znak). Chuť mléka je nejprve mírná, po chvíli ostře palčivá.

Mikroskopické znaky

Výtrusný prach pleťové barvy.

Biotop

Roste vzácně v listnatých a smíšených lesích s vápnitou půdou. Mykorhizně je vázán na buky a vzácně možná i jiné dřeviny.

Význam

Nejedlý ryzec (přestože v sekci "literatura a zdroje" citovaná publikace udává, že dužina je maximálně mírně palčivá, Yohaness, autor titulní fotografie, jej považuje za jeden z našich nejpalčivějších ryzců) zařazený v Červeném seznamu hub jako ohrožený (EN).

Literatura a zdroje

Socha R, Hák J, Kovač J, Vít A. 2015. Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky. Eminent, Praha.


Další fotografie

Ryzec ostrý
Yohaness(m), detail


+ Přidat další fotografie

Komentáře

Příspěvky do diskuse mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud ještě nemáte vytvořený účet zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času