Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Re: Re: Ještě něco ze severovýchodu, 28.08.2017 16:57, alesjirsa(m), (Houby)
Ich auch. 

Re: Re: Ještě něco ze severovýchodu, 28.08.2017 16:56, alesjirsa(m), (Houby)
Tím zbarvením to připomíná vzácnou patyčku černozelenou (Leotia atrovirens).

Re: Re: Re: Re: Ještě něco ze severovýchodu, 29.08.2017 11:17, alesjirsa(m), (Houby)
A proč je vedena v Červeném seznamu ČR jako kriticky ohrožený druh ? Nebo už u nás vymizela ?

Re: Re: Re: Re: Ještě něco ze severovýchodu, 30.08.2017 20:39, Tori(m), (Houby)
To jste mě teďka dostali, hlavně Aleš. Vycházela jsem z popisu v Pilze der Schweiz, kde píšou, že u patyček se zelenou hlavičkou našli nějaké konidie a jinak se velikost výtrusů shodovala, tak že to prostě je parazitovaná L. lubrica. Baral má taky atrovirens i lubrica v jedné složce, tj. považuje to momentálně za jeden druh. Na druhou stranu, genetická analýza tří druhů (Leotia lubrica, viscosa a atrovirens) v r. 2004 ukázala, že tam ve skutečnosti jsou 4 druhy, přičemž morfol. znaky se z většiny překrývají. Tj. nálezy určené podle morfologie jako konkrétní druh, se nacházejí ve všech čtyřech genetických větvích. Tak to budu prozatím asi brát jako Leotia sp. a položky sbírat a mikroskopovat. .... Což mě netěší, bo to je další druh(y), který už se nedá jednoznačně určovat v terénu. :-(

Re: Re: Re: Re: Re: Ještě něco ze severovýchodu, 30.08.2017 23:41, Včelda, (Houby)
jsem kouknul do Hagary a tam se kupříkladu k těm zeleným píše následující - tvarová a barevná deformace plodnic způsobená parazitujícími řasami nebo sinicemi... Od normálních plodnic se liší zavalitějším tvarem a zeleným zbarvením. Někdy bývají mylně uváděny pod jménem Leotia atrovirens nebo Coryne atrovirens jako samostatný druh.
Každopádně ačkoli by to měla být v zásadě běžná houba, potkal jsem jí zatím jen jednou.

Re: Re: Ještě něco ze severovýchodu, 28.08.2017 00:20, Mišák Mikšík, (Houby)
Tohle není pavučinec pelargoniový, ale nějaká vláknice (Inocybe sp.) !!