O houbách

Šupinovka ježatá
Pholiota squarrosoides (Peck) Sacc. 1887

Založil: Patrik(m) | Zařazení: nejedlé | Rozšíření: téměř se nevyskytuje | Upravit

Šupinovka ježatá
Autor fotografie: Patrik

Zařazeno v červeném seznamu hub ČR

Období růstu: červenec - říjen

Plodnice

Je dosti podobná šupinovce kostrbaté, ale má mohutnější, na klobouku až kuželovité šupiny, za vlhka slizký klobouk, v mládí bělavý okraj klobouku a malé výtrusy (4 - 6 x 2, 5 - 4 uμ), které jsou v bočním pohledu mírně ledvinovité. Klobouk 4 - 14 cm široký, nejprve vyklenutý a ve stáří až téměř plochý, lupeny máslově žluté, později špinavě žlutohnědé až okrově hnědé, po poranění hnědnoucí. Třeň 6 - 15 x 0, 7 - 1, 5 cm, suchý, žlutý až žlutookrový, směrem k bázi s výraznými tmavšími šupinami.

Biotop

V Červeném seznamu ohrožených druhů makromycetů ČR je uvedena v kategorii EN (ohrožený druh). V Červeném seznamu o ní píšou, že se jedná o saprofyta rostoucího na mrtvém dřevě listnáčů, téměř výhradně buku. Roste na starých padlých, tlejících kmenech a pahýlech, nejčastěji v přirozených bučinách a horských listnatých lesích s bukem (často pralesového charakteru). Je zámá především z horských oblastí, méně častěji s pahorkatin či nížin. V poslední době je známá z těchto lokalit: Radotínské údolí, rezervace Ve studeném v Posázaví, Boubínský prales, Žofínský prales, Jindřichohradecko, Lanškroun, pralesy Salajka a Mionší, Javorníky a Hostýnské vrchy. Je ohrožená vyklízením padlých kmenů z přirozených porostů.
Můj nález pochází z nově objevené lokality cca 2 km od Olbramic (Oderské vrchy) ve starší habrobučině. Lokalita je svahového až suťového charakteru, stáří stromů je cca 200 let, díky poloze se zde nekácí ani neodklízí vyvrácené stromy. Nález pochází z října 2015.

Možnost záměny

- šupinovka kostrbatá

Vědecká/lidová synonyma

Agaricus squarrosoides Peck, Ann. Rep. N. Y. St. Mus. nat. Hist. 31: 33 (1878)
Hypodendrum squarrosoides (Peck) Overh. , N. Amer. Fl. (New York) 10(5): 278 (1932)

Literatura a zdroje

Autor popisu: Patrik Mlčoch

Červený seznam hub, Holec a kol.
Přehled hub střední Evropy, Holec, Bielich, Beran
houbareni.cz


  • Plodnice

  • Biotop


+ Přidat další fotografie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30