O houbách

Kropenatec otavní
Panaeolina foenisecii (Pers.) Maire 1933

Založil: Patrik(m) | Zařazení: jedovaté | Rozšíření: velmi hojné | Upravit

Kropenatec otavní
Autor fotografie: Patrik

Období růstu: květen - říjen

Klobouk

Klobouk 1 - 3 cm, polokulovitý až vyklenutý, pak téměř plochý, hladký nebo jemně vrásčitý, suchý, hygrofánní, masově hnědý, šedohnědý nebo tmavě červenohnědý, často s tmavším pruhem na okraji, vysychající do béžové až bělavé barvy.

Hymenofor

Lupeny připojené, béžově hnědé, později téměř černohnědé, se světlejším vločkatým ostřím.

Třeň

Třeň 3 - 8 x 0. 15 - 0. 3 cm, válcovitý, ojíněný až vločkatý, lesklý, na hoře bělavý, směrem k bázi hnědý, za sucha vybledající.

Biotop

Vyskytuje se hojně od května do října, nejvíce ve skupinách, vzácně jednotlivě, v trávě, na pohnojených loukách, v parcích, zahradách, pastvinách, na polích a travnatých okrajích cest a lesů. Je to všude hojná trávní houba, která vyrazí nejvíce po větších deštích.

Možnost záměny

Od ostatních druhů kropenatců se liší hnědým, nikoliv černým výtrusným prachem a bradavčitými výtrusy. Dále také zbarvením klobouku, které bývá na rozdíl od jiných kropenatců hnědé, patří mezi menší druhy.

Další zajímavosti a postřehy

Je to jedovatý druh houby, který obsahuje stejné látky jako lysohlávka česká, Psilocybe bohemica. Je i hojnější než lysohlávka česká, proto je vyhledávanou drogou. Obsahuje nestabilní množství psilocybinu, což je halucinogenní látka, která způsobuje stavy euforie, dezorientaci a rozličné smyslové vnímání, halucinace. V některých případech vyvolávají i panickou hrůzu, paranoidu a člověk požívající tuto drogu pak může být nebezpečný nejen pro sebe, ale i pro své okolí. Výjimečně může vyvolat i dlouhodobé psychické poruchy. Užívání této drogy je trestné.

Vědecká/lidová synonyma

Agaricus foenisecii Pers. , Icon. Desc. Fung. Min. Cognit. (Leipzig) 2: 42 (1800)
Coprinarius foenisecii (Pers. ) J. Schröt. , in Cohn, Krypt. -Fl. Schlesien (Breslau) 3. 1(33–40): 565 (1889)
Drosophila foenisecii (Pers. ) Quél. , Enchir. fung. (Paris): 117 (1886)
Panaeolus foenisecii (Pers. ) J. Schröt. , Botaniste 17: 187 (1926)
Panaeolus foenisecii (Pers. ) J. Schröt. , Botaniste 17: 187 (1926) var. foenisecii
Panaeolus foenisecii var. halophilus Bon, Bull. trimest. Soc. mycol. Fr. 86(1): 117 (1970)
Panaeolus foenisecii var. intermedius E. Ludw. , Pilzkompendium (Eching) 1([2]): 476 (2001)
Prunulus foenisecii (Pers. ) Gray, Nat. Arr. Brit. Pl. (London) 1: 631 (1821)
Psathyra foenisecii (Pers. ) G. Bertrand, Bull. Soc. mycol. Fr. 17: 277 (1901)
Psathyrella foenisecii (Pers. ) A. H. Sm. , Mem. N. Y. bot. Gdn 24: 32 (1972)
Psilocybe foenisecii (Pers. ) Quél. , Mém. Soc. Émul. Montbéliard, Sér. 2 5: 147 (1872)

Význam

Jedovatý, halucinogenní druh.

Literatura a zdroje

Autor popisu: Patrik Mlčoch


Další fotografie


+ Přidat další fotografie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času

Uvedení několika věcí na pravou míru, 27.10.2022 23:10, vicclein

Je psáno, že užívání halucinogenní látky psilocybinu je trestné a uživatel může být nebezpečný jak pro sebe, tak pro své okolí. Oboje jsou spíše lži nějakého vystrašeného dědka.

Žádné užívání drogy není trestné. Trestné je drogy prodávat nebo na nich řídit. Nebezpečný pro sebe nebo své okolí je pak spíše člověk opilí. Psychedelika člověku umožňují znovunalézat kontakt se sebou samým i přírodou. Mají velký léčebný potenciál (na to jsou studie). Uživateli bývá umožněno vnímat citlivěji a vystupovat ze zkostnatělých norem. V mozku se na tom vytvářejí nová neuronová spojení. To je zajímavost, která by v odstavce neměla chybět!

Já sám LSD i lysohlávky užil mnohokrát a to stejné doporučuji i vám. Udělejte si tu laskavost a jděte se projít do lesa. Žádnou psychickou poruchu vám to nespustí. To byste museli vzít nějakou šílenou dávku a ještě být nestabilní. Spíše vám to ale nějaké trauma vyléčí.

Re: Uvedení několika věcí na pravou míru, 30.10.2022 20:47, Tamaki

Souhlasím. O psychotropních látkách bohužel koluje spousta nepravd a mýtů.
V současné době je u nás i jinde ve světě renesance těchto látek a probíhá výzkum na léčení depresí a dalších psychických poruch pomocí ketaminu, mdma a psylocibinu - látce obsažené například v lysohlávkách. Ve vhodném terapeutickém prostředí mají prokazatelně léčivý potenciál. Mají příznivý vliv na neuroplasticitu a pomáhají přerámovat naše omezené chápání. V parlamentu se bude v souvislosti s kauzou ayahuasca snad brzy projednávat změna zákona posuzující ilegalitu těchto látek.

Re: Uvedení několika věcí na pravou míru, 08.11.2023 20:18, vikotnik

Uživatel vicclein to vidí až moc romanticky. Ano, užívaní není trestné, ale zas tak bezpečné to taky není. Já sám nikdy nezažil vyložený bad trip ani na houbách, ani na lsd, ale osobně znám dva lidi, co skončili v blázinci, popřípadě měli velice nepříjemný zážitek ( agrese se sekyrou). Tohle je prostě fakt. Jestli je alkohol horší ? Určitě je, o tom žádná, ale to už je trochu jiné téma. Halucinogeny jsou úžasná věc, ale rozhodně né pro každého...


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30