O houbách

Špagety, zelenina, oříšky a houby

| | katka | Hlavní jídlo | půl hodinky |

Doporučit (Doporučeno: 3x)

Špagety, zelenina, oříšky a houby

Ingredience

- z nedostatku čerstvých hub - zamražené třeně Kačenek českých, ovšem gusto by určitě byly čerstvé smrže nebo třeba mladé holubinky mandlové
- kvalitní špagety
- mladá cuketa /jedna/
- malá, nejlépe oválná rajčata /čtvrt kila/
- paprika, nejlépe kapie /jedna/
- slanina /dost/, možno použít i sušenou šunku, pak jsme jinde s náklady, ale i s chutí
- česnek /pět šest stroužků/, výhradně český, slovenský, maďarský
- plátky mandlí /hrst dvě, dle chuti/
- směs jader, např. slunečnice a pinie /jako mandlí/
- na větší kousky krájená čerstvá bazalka
- kvalitní olej
- sůl

Postup

Dám vařit dostatečné množství vody na špagety, osolím a přidám trošku olivového oleje. Použila jsem na kousky krájené třeně Kačenek českých. Tedy jsem je musela pokrájené nejdřív na troše oleje lehce podusit a po chvíli je osmahnula. Během dušení začínám krájet na hrubší plátky cuketu a papriku a oloupu česnek. Kačenky šup z pánve stranou do misky.

Na tutéž pánev, kde byly kačenky, dám vysmahnout na větší kousky krájenou slaninu. Občas promíchám, v mezičase omyji rajčátka a všechnu zeleninu osuším. Bublá voda na špagety - dám je vařit. Na vysmahnutou slaninu přidám krájenou papriku a česnek. Česnek rozmáčknu na prkénku nožem, nic víc. Jen zlehka osmahnu, není účelem nechat papriku změknout a přijít o vitamíny. V pravou chvíli vše vyškrábnu z pánve do misky, kterou se snažím držet v teple.

Na pánvi zbyl dostatek tuku, vhodím do ní rajčátka. Tady je to fofr, rajčátka by měla začít pukat, ale ne příliš měknout. Jakmile začnou mít tendenci se loupat, přihodím mandle a oříšky. Špagety jsou téměř ideálně uvařené, zapálím ten nejmenší plamen, nad něj dám pánev a vyklopím zpět obsah misky s paprikami a spol., houbami, přidám bazalku a osolím. Zlehka promíchám.

Al dente uvařené špagety rozdělím na talíře, zaliji olivovým olejem a pokladu směsí z pánve. Hotovo. :-). A proč mandle? Líbí se mi, že jsou konzistencí, barvou i tvarem podobné česneku a skvěle ho doplňují. Oříšky dodají křupavost a jsou zdravé. A nakonec se přimlouvám za skutečně dobrý olivový olej. Mnou používaný se dá ve své domovině pořídit do pěti eur za litr. Nápoj je evidentní - dobré bílé víno.

Fotografie uživatelů:

Přidat vlastní fotografie

Komentáře

Příspěvky do diskuse mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud ještě nemáte vytvořený účet zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času