O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

drobotina, 06.12.2019 15:13, Tori(m), (Houby)

Nějaké ty mikromrchy, kterými se poslední dobou bavím:
U nás v lese poměrně běžný druh na slabých větvičkách v opadu, Olla scrupulosa (hrnéčkovka nevimjaká), plodnice jsou viditelné i bez lupy, s lupou je pak vidět ten hrníčkovitý tvar, který vytrvává i v dospělosti. Podobná je hlavně O. millepunctata rostoucí na bylinách, liší se šířkou výtrusů. Někdy bývají pojímány jako jeden druh, ale Baral je rozlišuje (právě na základě substrátu a odlišných výtrusů). Patří mezi druhy se "sklovitými" (tj. silně světlolomnými) chlupy.

Re: drobotina, 06.12.2019 15:13, Tori(m), (Houby)

Ze stejného rodu je Olla transiens, rostoucí taky na dřevu, která má ale hodně odlišné chlupy (tenké, dlouhé a odstávající, sklovité jen u špičky) a plodnice jsou v dospělosti mělce miskovité. Nevím, jestli je vzácnější, Svrček sice v r. 1986 publikoval teprv třetí nález pro ČSSR (pod názvem Protounguicularia transiens), ale může být i přehlížená.

Re: drobotina, 06.12.2019 15:13, Tori(m), (Houby)

Naopak docela snadno přehlédnutelná je Dematioscypha olivacea s malými olivovými plodničkami, které se schovávají v "křoví" své anamorfy (černé tyčinky okolo) a jsou poměrně špatně vidět i s lupou. Podle tohoto růstu mezi tyčinkovitou anamorfou se dá snad už v terénu tipnout správný rod. Podobná je např. D. richonis s vínově červenými chlupy a cca dvojnásobně velkými plodnicemi, kterou jsem na stejné lokalitě sbírala taky, ale nemam použitelnou fotku.

Re: drobotina, 06.12.2019 15:13, Tori(m), (Houby)

A nakonec trochu větší houba, sbíraná už někdy na jaře na mrtvé, suché, ale stále ke stromu připojené větvi trnky - Mollisia pyrenopezizoides nom. prov. Plodnice měly asi okolo 2 mm, je to už focené normálním foťákem, proto bez měřítka. Jde o zatím nepublikovaná druh, normální barva hymenia je ta žlutookrová, ostatní jsou oschlé. Jako všechny Mollisie, které jsem zatím testovala, má začerstva v UV světle tmavě fialovomodré hymenium, červený povrch dřeva = chlorofyl v nějaké řase, kterou to je porostlé.

Re: Re: drobotina, 07.12.2019 16:08, houbomil-Klášterec(m), (Houby)

Á-tak tady už jsme někde jinde-BOMBA!A poučné.

Re: Re: drobotina, 07.12.2019 17:48, tomaj, (Houby)

Moc zajímavé, jen více takových informací.

Re: Re: drobotina, 08.12.2019 09:53, Pavla, (Houby)

Ty jsi táák šikovná, Tori.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30