O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

I s malým kašpárkem... :) , 06.11.2017 22:53, chorcheee(m), (O přírodě)

Dobrý večer,

tak si říkám, že bych zase po letech mohl něco přidat . Můj nadpis je dvouznačný.

1/ vyfotografována je zde hlavně drobotina. Například tato úchvatná fialová řešetovka (Cribraria, zatím sp.). Ta mne dostala, anžto jsem zatím nacházel jen žluté. Širší strana snímku má 6,5 mm.

Re: I s malým kašpárkem... :) , 07.11.2017 17:25, alesjirsa(m), (O přírodě)

Pěkné. Jinak přišel jsi o zajímavou přednášku o hlenkách tím, že jsi nebyl na semináři ...

Re: Re: I s malým kašpárkem... :) , 07.11.2017 22:30, chorcheee(m), (O přírodě)

Petr Souček mi již psal. Ale neodpověděl (asi to už nečetl) na můj dotaz, kdo ji tam měl. Hádám Honza Wipler, neb jsem postřehl, že se jim také věnuje.

Re: Re: Re: I s malým kašpárkem... :) , 08.11.2017 17:35, alesjirsa(m), (O přírodě)

Tak jest ...

Re: I s malým kašpárkem... :) , 06.11.2017 22:53, chorcheee(m), (O přírodě)

No a znáte Bactridium flavum? Česky se ji snad říká tyčkovka žlutá (ale asi to nikdo nepoužívá ). Žluté ostnité kuličky o průměru 1 - 1,5 mm nacpané obřími konidiemi (nepohlavní výtrusy). Jsou vidět i na této makrofotografii. Ano, je to anamorfní vřeckovýtrusá houba, která zřejmě netvoří pohlavní stadium.

Re: I s malým kašpárkem... :) , 06.11.2017 22:53, chorcheee(m), (O přírodě)

...tady mikrofoto konidií. Širší strana snímku má ca 0,9 mm, takže vidíte, že ty rozmnožovací částice jsou fakt obří.

Za určení děkuji Zuzaně Egertové.

Re: I s malým kašpárkem... :) , 06.11.2017 22:53, chorcheee(m), (O přírodě)

Mešík nejen pro Aleše. Rhodobryum roseum.

Re: I s malým kašpárkem... :) , 06.11.2017 22:53, chorcheee(m), (O přírodě)

Dobře poznatelná houbička, kterou mne před 3 lety naučila Lucie Zíbarová. Zatím nechám hádat. Je dobře poznatelná, jen je třeba ji znát .

Re: Re: I s malým kašpárkem... :) , 07.11.2017 00:15, Dano, (O přírodě)

Houževnatec přivázlý

Re: Re: Re: I s malým kašpárkem... :) , 07.11.2017 08:24, chorcheee(m), (O přírodě)

Správně!

Re: Re: Re: Re: I s malým kašpárkem... :) , 07.11.2017 23:03, Dano, (O přírodě)

Snad si nemyslíš, že jsem jí znal. Něco poznám, ale toto doposud určitě nee..
Viděl jsem jí u tebe na fb(mp)
..snad se nebudeš zlobit

Re: Re: Re: Re: Re: I s malým kašpárkem... :) , 08.11.2017 15:43, chorcheee(m), (O přírodě)

Nezlobím. Ale myslel jsem, žes ji/ho fakt znal

Re: I s malým kašpárkem... :) , 06.11.2017 22:53, chorcheee(m), (O přírodě)

A na závěr zpráva meteorologů: zima je tu - rostou houfně helmovky pařezová (Mycena tintinnabulum).

No a nyní prozradím druhý význam nadpisu. Fotografie 4, 5 a 6 jsou pořízeny Fuji HS30EXR. Úžasným fotoaparátem, který nyní, když mám "Olynku", používám jako záložní. Fujinka má snímač 1/2,3 palce, což obnáší tuším ca. 6,5 x 4,4 mm aktivní plochy snímače, takže strašný prcek. No a jsou ty fotografie špatné? Trochu se v tomto duchu směji, když někdo špekuluje, zda si na fotografování hub musí pořídit full frame nebo mu bude "stačit" 1,6x crop. .

Mějte se a houbám a hlenkám zdar! .

Re: Re: I s malým kašpárkem... :) , 06.11.2017 23:33, tomaj, (O přírodě)

Poučné, pěkné fotky.

Re: Re: I s malým kašpárkem... :) , 07.11.2017 08:06, MartinRůžek, (O přírodě)

Je správné, že si chválíš to svoje, tak to má být, ale srovnávat průměrný ultrazoom s cropovou nebo dokonce plnoformátovou zrcadlovkou na kterou můžeš nasadit specializované objektivy to při trošce soudnosti nemůžeš myslet vážně.
Samozřejmě pro běžné webové rozlišení jako jsou třeba tyto stránky nebo pro fotky do rodiných alb ty rozdíly nebudou až tak markantní, ale v okamžiku kdy máš pořídit kvalitní tisk, zvětšeninu apod., tak musí být ten ultrazoom oproti zrcadlovce s větším snímačem vždy v nevýhodě.Proto prostě lidé co se focením živí fotí zrcadlovkami.Zatím, netvrdím, že to tak bude i v budoucnu.
Jako příklad jsem vybral 2mm vosičku chalcidku kterou živou vyfotil jeden fotograf z Děčína, který se specializuje na skládačky živého drobného hmyzu, cropovým Canonem a vysoce specializovaným makro objektivem MP-E 65/2,8.Porovnej třeba s tím Bactridiem.
Zde
http://www.wildlifefotoforum.cz/viewtopic.php?f=100&t=445&start=375
Nezkopíroval jsem obrázek co jsem chtěl, ale celou stránku, tak si ji projeď, fotky od LiboraK, chalcidka z 28.4.2017

Re: Re: Re: I s malým kašpárkem... :) , 07.11.2017 08:22, chorcheee(m), (O přírodě)

Vidíš, a Bactridium je via Oly OMD EM-5 přes binolupu .

Re: Re: Re: Re: I s malým kašpárkem... :) , 07.11.2017 09:56, MartinRůžek, (O přírodě)

To je přece úplně jedno, EM-5 je taky menší snímač, tuším, že dokonce s cropem 2, takže hodně malej.Já netvrdím, že je to špatný přístroj, naopak, v budoucnu možná zrcadlovky zmizej a jak půjde technika a vývoj snímačů dopředu, tak je právě převálcujou, menší a lehčí neplnoformátový přístroje.Ale zatím prostě ten menší snímač tomu většímu co se kvality výstupu týče nemůže konkurovat.Tak to prostě je a to tvoje Bactridium je toho pravým důkazem, včetně ostatních fotek.

Re: Re: Re: Re: I s malým kašpárkem... :) , 07.11.2017 17:38, Lawnmower, (O přírodě)

Chorcheee, pokud jsi někdy fullframe zkoušel, o čemž z toho co píšeš pochybuju, pak bys viděl propastnej rozdíl. Kdyby to bylo tak zanedbatelný, tak by nejspíš lidi nekupovali drahá, těžká těla (60k a vejš) a objektivy, ale fotili by kompaktama, to dá rozum. Kompakt nech na cestování, pokud chceš ale tu nej kvalitu, pak v první řadě kvalitní sklo a pak velikost snímače je to co rozhoduje. Věř Martinovi Růžkovi, ví co píše.

Re: Re: Re: Re: Re: I s malým kašpárkem... :) , 07.11.2017 18:01, Zdeno(m), (O přírodě)

Uctivě sleduji diskuzi o parametrech focení a trendech technických i optických...Mne, starého psa, nové kousky nelákají, ceny super mašinek bývají srovnatelné s půlročním důchodem a jedinou šancí na zlepšení je ta druhá strana focení, tedy cit pro motivy, trénování vnímání zajímavých pohledů a čuch pro příležitost, které je třeba jít naproti...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: I s malým kašpárkem... :) , 07.11.2017 19:27, chorcheee(m), (O přírodě)

Kolegové, děkuji za diskuzi! Máte samozřejmě pravdu. Jen přidám pár čísel.

1/ Four Thirds systém má opravdu crop 2x. To, zda je hodně malý, je subjektivní. Každopádně aktivní plocha je přibližně 1/4 oproti Full frame. 1/2,3" snímač má ale crop factor 5,6 x a plochu tedy asi 30x menší, než full frame!

2/ Clona pro danou hloubku ostrosti je přímo úměrná úhlopříčce. Tedy při cloně f6 na Fuji HS30 mám stejnou hloubku ostrosti, jako při ca f17 u Oly (6 x 5,6/2). To ale spíše než výhoda je nevýhoda. Difrakcí se snižuje ostrost ve stejném poměru (proto u většiny kompaktů nejde nastavit více, než f8). Naopak nedosáhnete velmi malé hloubky ostrosti, kterou praví umělci potřebují. Když na full frame dáte f2,8, na Fuji by to odpovídalo f0,5 (2,8/5,6) a takový objektiv samozřejmě žádný kompakt nemá .

3/ Nesouhlasím, že na Bactridiu (omlouvám se, že skloňuji latinský název) je vidět, že Oly má "malý snímač" (jak píše Martin). Tam je limit jednoznačně v rozlišení binolupy a někdy i v nepečlivosti mého skládání. S full frame ze změní dvě věci: a) objekt bude na snímku menší a b) snímek bude na okrajích nejspíše ještě rozostřenější, protože binolupa už nevykreslí tak široký úhel paprsků jdoucích na snímač. Přes binolupu dokonce snímám v rozlišení 5MPx a mám odzkoušeno, že detaily (až na některé mezní situace) neztrácím. Naopak se "frejmy" pak mnohem rychleji zpracovávají ve skládacím programu, můžu více zkoušet a za daný čas tak pořídit lepší finální skládanku.

4/ Ten Canon MP-E 65mm f/2,8 1-5 Macro Photo znám. Rád bych jej někdy porovnal s mou binolupou. Ale nemám ho a nemám tělo, na které bych ho mohl nasadit .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: I s malým kašpárkem... :) , 07.11.2017 22:23, Lawnmower, (O přírodě)

Pěkně to počítáš, pěkně, to vše je pravda. Kompakt ale se zrcadlovkou co se kresby týče srovnat lze jen těžko. Klidně si to násob, děl, pokud Ti to vyhovuje a snímky se Ti líběj.... V požádku, já tam rozdíl vidím a velikej.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: I s malým kašpárkem... :) , 07.11.2017 22:32, chorcheee(m), (O přírodě)

Jasně, souhlas. Já jsem spíše teoretik. Ve všem .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: I s malým kašpárkem... :) , 07.11.2017 22:40, MartinRůžek, (O přírodě)

Říkejme zatím.Ony ty "falešné" zrcadlovky, to jest bez zrcátka optického, se zrcátkem nebo přesněji hledáčkem elektronickým a s menším snímačem už hodně "vystrkujou růžky".Vlajková loď Olympusu OM-D E-M1 Mark II je sice dle laboratorních testů snímače až na 72 místě, takže daleko za klasickými zrcadlovkami od Nikonu, Canonu, Pentaxu a Sony (Chorchého EM-5 dokonce až v polovině druhé stovky)přesto pro různé výhody (menší, lehčí,rychlejší, stabilizovanbější apod.) na něj už několik profíků přešlo.Od Canonu třeba Bambousek nebo Stach.Prohlídni si třeba co s tím dokáže nafotit http://www.fotolovy.cz/.
A Canon, Nikon, Sony už to taky vyrábějí a určitě to budou vyrábět lépe a lépe.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: I s malým kašpárkem... :) , 08.11.2017 17:43, chorcheee(m), (O přírodě)

Jen doplním, že "bezzrcadlovky" se vyrábějí prakticky se všemi velikostmi a druhy snímačů. Tady nejsou oproti zrcadlovkám o nic pozadu. Problém, mimo jiné, je v autofokusovém ostření. Zrcadlovky mají na to speciální snímač a procesor. Ten nedělá nic jiného, než že co nejrychleji vyhodnocuje daný počet AF bodů.

Bezzrcadlovky se musí spoléhat na informace z hlavního obrazového snímače. Ten ovšem je uzpůsoben k tomu, aby udělal co nejvlaitnější snímek, když je zaostřeno. Nikoli k tomu, aby byl co nejrychleji vyčítán a informace předával AF procesoru. Proto - např. za horších světelných podmínek - je AF "mirrorless" pomalejší a častěji se zcela splete. S pokrokem snímačů, ale před léty dostal koncept bezzrcadlovek opravdu smysl a dnes jsou, jak správně píše Martin Růžek, v mnoha věcech lepší či praktičtější, než DSLR.

No a samozřejmě další sporný bod je EVF hledáček. Mě třeba celkem vyhovuje a u Mark II od mého stroječku (kde zvýšili rozlišení skoro dvakrát a trošku i zdánlivou velikost obrazu v něm) mi přijde skoro fantastický. Ale přesto jsou a budou lidi, kteří do toho pohlédnou a řeknou "fuj, já chci klasickou matnici".

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: I s malým kašpárkem... :) , 08.11.2017 20:12, Lawnmower, (O přírodě)

Tentokrát souhlasím se vším cos napsal. Jen doplním že další nevýhodou je omezený výběr a navíc drahých objektivů.
Jsem poznamenanej Praktikou a Zenitem a tak nejspíš MILC systém bude ještě nějakej čas beze mě a já bez něho.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30