O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

O užitečnosti rýpání do řasnatek, 20.08.2017 07:20, Tori(m), (Houby)

I když to vypadá jako stopadesátáprvní řasnatka hnědá, oplatí se do ní pokaždé slabě rýpnout nebo říznout. Z běžně řasnatky hnědé teče tekutina buď bezbarvá, nebo vodnatě mléčná (bělavá) a trochu opalizující; pokud nemá dost vlhosti, tak třeba neteče vůbec nic anebo se poraněné místo jen slabě zvlhčí a tekutina hned vsákne zpátky. Mikroskopovat se to sice stejně musí pokaždé, ale tenhle údaj pomůže k určení. V této skupině tmavohnědých řasnatek s odstínem hymenia do olivova a/nebo vínova je docela dost druhů, některé z nich naštěstí mají odlišné makroznaky. Např. řasnatka olivově hnědá (P. phyllogena, syn. P. badioconfusa) se makroskopicky liší fialovou dužinou - na jaře sem dával fotku Yohannes.

Řasnatka na téhle mizerné fotce, s vodnatou (+ trochu opalizující) modrou tekutinou a hnědou dužinou, je nejspíš ř. tmavohnědá (P. badiofusca). Kdybych ji ale dostala jen jako exsikát, měla bych asi problém rozlišit ji od P. saccardoana a P. atrospora, které obě mají dost podobnou velikost, tvar a ornamentiku výtrusů i stejnou strukturu apothecia. Nalezena v lese (smíšeném?) blízko Dobříše.

Její rozšíření samozřejmě neznám, na netu je dost málo nálezů, ale taky možná bude dost přehlížená a/nebo zaměňovaná za některý z příbuzných druhů. U P. badiofuscoides je tekutina spíš modrozelená anebo se časem mění na zelenavou, tady byla tekutina beze změny i po několika minutách.

Re: O užitečnosti rýpání do řasnatek, 20.08.2017 07:49, MACEK, (Houby)

Je to i věda

Re: O užitečnosti rýpání do řasnatek, 20.08.2017 10:40, petras, (Houby)

Dal jsem do určovny nějakou bílou houbičku,nevíš,co by to mohlo být?

Re: O užitečnosti rýpání do řasnatek, 21.08.2017 09:54, Hanýžka(m), (Houby)

Moc zajímavé povídání, díky.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30