O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Dotaz k mezikroužkům, 22.03.2017 07:42, Tori(m), (O fotografování)

Měla bych dotaz na fotografy: co může být příčinou, že při focení s mezikroužky (12 + 21 mm) mám přes většinu fotky takovýhle závoj? Poloha foťáku i slunce stejná, obojí bez sluneční clony, světlo jde z 8 hodin. Kdyby tam šlo nějaké světlo navíc hledáčkem, tak by, myslím si, muselo být i na fotce bez kroužků, ne? Co jsem se koukala na starší fotky, na volbě clony to asi není závislé.

Tady obyč.fotka (f11), ...

Re: Dotaz k mezikroužkům, 22.03.2017 07:42, Tori(m), (O fotografování)

a s kroužky (taky f11).

Re: Re: Dotaz k mezikroužkům, 22.03.2017 11:06, chorcheee(m), (O fotografování)

Nemám s mezikroužky zkušenost, ale přijde mi drobné snížení kontrastu a ostrosti normální, neb ty paprsky divergují a slábnou (díky mezikroužkům se musí plahočit k čipu dál). Pak má jakýkoli odraz, parazitní světlo, neabsolutně černý vnitřní povrch mezikroužků, špinavý čip, nepravoúhlost optiky...větší vliv.

Tohle mi přijde ještě velmi přijatelné neb ostrost vypadá slušně a kontrast se vytáhne v editoru.

Mne by spíše zajímalo, co je to za houbičku . Předem díky.

Re: Re: Re: Dotaz k mezikroužkům, 22.03.2017 11:10, Tori(m), (O fotografování)

Nitschkia cf. grevillei na neurčeném (a neurčitelném, pokud tam nepůjdu s pilkou, což nejspíš ne) dřevu. Ale moc na tom dřevu nedrží, po přejetí prstem jich část opadala.

Re: Re: Re: Re: Dotaz k mezikroužkům, 22.03.2017 11:13, chorcheee(m), (O fotografování)

Díky! Díky (vida jak slovo díky může být použito jako různý slovní druh) Petru Součkovi jsem do nyní znal jen N. cupularis.

Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz k mezikroužkům, 22.03.2017 13:05, Zdeno(m), (O fotografování)

Jo, díky lze použít různě...Nicméně, nejsem zcela přesvědčen, že Tvoje formulace "díky mezikroužkům se musí plahočit k čipu dál"..., je zcela košer. Já, amatérský češtinář, bych použil místo díky vinou nebo kvůli neb to nepovažuji za pozitivní okolnost, která by si "díky" zasloužila...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz k mezikroužkům, 22.03.2017 16:41, soucekp, (O fotografování)

Tak odkaz

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz k mezikroužkům, 22.03.2017 17:31, chorcheee(m), (O fotografování)

Ano to je pravda. Češtinomilci to zde již několikrát zdůrazňovali...

Re: Re: Re: Dotaz k mezikroužkům, 22.03.2017 13:08, Tori(m), (O fotografování)

Jako jo, můžu z toho v editoru udělat třeba tohle, co má cca stejnou černou. Jenže kromě vytáhnutí kontrastu jsem musela ubrat červenou a trochu přidat modré (možná jsem přidala už moc), a to je právě to, čemu nerozumím - proč ta změna vyvážení barev.

Re: Re: Re: Re: Dotaz k mezikroužkům, 22.03.2017 15:39, basset(m), (O fotografování)

Tori, v jakém editoru to upravuješ? Zoner X má teď možnost v Editoru nebo ve Vyvolat ve Vylepšení expozice funkci Odstranění oparu - funguje skvěle.
Závoj može vzniknout, jak píše chorchee, čímkoli. Já se bráním různým odleskům, které se mohou dostat do objektivu vždy sluneční clonou. Jestli to pomahá nebo ne, to přesně nevím, ale mám dobrý pocit, že jsem pro to něco udělal, aby se mi to nestávalo. Je pravda, že se s tím někdy potkám. Prohlížím alespoň na displaji, co jsem právě nafotil. Jak nedávno psal Ondřej Neff na DigiNeffu: Největší lhář ve fotografii je display před snímkem. Pokud se mi to stane, pak v tom případě změním směr záběru, výšku zaběru, zacloním deskou shora, zastíním, ...

Re: Re: Re: Re: Dotaz k mezikroužkům, 22.03.2017 19:00, Patrik(m), (O fotografování)

S problémem ti asi neporadím, ale měl bych dotaz - co jsi to fotila?

Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz k mezikroužkům, 22.03.2017 21:48, Tori(m), (O fotografování)

Nitschkia cf. grevillei (po dotazu u zkušenějšího kolegy radši přidávám jistou míru nejistoty), hostitel neurčený (pokud tam nedojdu znova s pilkou).

Re: Re: Re: Dotaz k mezikroužkům, 22.03.2017 13:08, Zdeno(m), (O fotografování)

Jsa poloslep, významný rozdíl mezi fotkami nevidím. Pošleš-li mi origa, zkusím obě verze prohnat svými upravovacími procesy a pak můžeš porovnat...

Re: Re: Re: Re: Dotaz k mezikroužkům, 22.03.2017 13:13, Tori(m), (O fotografování)

No mně šlo právě o ten stav před úpravou (že s mezikroužky mi ta fotka připadá světlejší a s načervenalým odstínem hlavně uprostřed) a o to, že by mě zajímalo, čím ten rozdíl vzniká, jestli to je jen prodloužení ohniska, nebo i další věci (např. odlesky uvnitř kroužků, jak píše chorchee). Celkem věřím i bez ověřování, že člověk znalý práce s editorem nebude mít problém ani s jednou z nich.

Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz k mezikroužkům, 22.03.2017 13:31, Zdeno(m), (O fotografování)

Jak píše chorcheee, je tam řada vlivů, které neumím exaktně popsat. Mezikroužky používám často, ale málokdy srovnávám fotky s nimi a bez nich...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz k mezikroužkům, 22.03.2017 14:20, petras, (O fotografování)

Ničemu sice nerozumím,ale mám rozdíl v barvě i při použití jiné clony,většinou do červena a žluta při použití nižšího čísla ( z 22 na 11 třeba ).Dnes sněží,ale vyzkůšám to,většinou nefotím jednu věc s a bez kroužků,připadá mi malý rozdíl ve velikosti foceného objektu nahoře.

Re: Re: Dotaz k mezikroužkům, 22.03.2017 17:16, TondazKralup(m), (O fotografování)

Souhlas s Chorcheeem.Bude to pravděpodobně kombinace všeho,co píše.Ale vážně některé objektivy v kombinaci s mezikroužky jsou choulostívé na světlo z boku a na protisvětlo.Já to řeším,že objekt nasvěcuju led baterkou z druhé strany,než jde většina světla do objektivu.Jinak mě to připadá spíše jako částečná neostrost než závoj.To je u makra normální.Já zásadně při makru cloním na plný kule a i tak se mi stává něco podobného.Pokud máš foťák se slušným rozlišením,tak je lepší tu neostrou část/závoj/ rozumně odříznout.To co chceš mít nejostřejší,tak musíš dostat na střed čipu.Pokud chceš nějakou kompozici,dostat objekt třeba do zlatého řezu,tak nezbývá nic jiného než to trochu ořezat.U makra ale myslím není ten zlatý řez až tak důležitý.Prostě co nejvíce clonit a mířit na střed.

Re: Re: Dotaz k mezikroužkům, 22.03.2017 17:43, Tori(m), (O fotografování)

Díky všem za rady a zkušenosti, zkusím si příště víc pohrát a zkoušet, co co dělá.
Windows používám jen na virtuálním stroji a nerada (jen kvůli focení z mikroskopu), takže editor = gimp.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30