O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Bochníček, 21.08.2016 22:27, Tori(m), (Houby)

Keďže z nálezu mám celkem radost (z fotek už méně), protože jsem tenhle rod určovala poprvé, přidávám na ukázku bochníček penízkový - Psilopezia nummularialis Pfister & Cand.
Rostl na neurčeném tlejícím mokrém dřevu v dočasně prázdném korytě potoka, ca. 390 m n.m. Plodnice měly dost různou barvu, od velmi světlých (skoro šedých) po kávově hnědé. Vnější (spodní) strana vždy světlejší, nažloutlá.

Mikroskopicky se určuje celkem dobře, protože vřecka nereagují na jod, což je znak rodu Psilopezia, a tím zbydou na výběr jen dva evropské druhy - P. nummularia (délka výtrusů nad 30 μ) a P. nummularialis (výtrusy do 30 μ). Aby to ale nebylo tak jednoduché, někteří autoři jsou názoru, že jde o jediný druh, zatímco jiní zas uvádějí pod jménem P. nummularia druh s kratšími výtrusy.

Makroskopicky se dá zaměnit s bochníčkem potočním (Adelphella babingtonii, syn. Pachyella bab.) nebo některými bochníčky z rodu Pachyella, které mají všechny amyloidní vřecka a odlišnou stavbu plodnice. (Ovšem alespoň část dužiny je u všech druhů "zředěná" nějakým gelem, takže se struktura rozlišuje relativně nesnadno.) O jeho rozšíření jako obvykle nevím nic.

Re: Bochníček, 22.08.2016 11:55, Pavla, (Houby)

Takže něco jako Sókrates. Gratuluji k bochníčkové radosti!

Re: Bochníček, 21.08.2016 22:27, Tori(m), (Houby)

Největší nalezené plodnice měly okolo 15 mm, většina do jednoho centimetru.

Re: Re: Bochníček, 22.08.2016 09:46, alesjirsa(m), (Houby)

Pěkný nález, gratuluji.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30