O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis





Kvíz pro pátečníky

projekt mapování výskytu ohrožených druhů hub , 16.05.2019 09:48, Hanýžka(m), (O přírodě)

Ahoj všem,
dávám zde odkaz na chvályhodný projekt, do kterého jsem se také zapojila:
https://www.biolib.cz/cz/speciesmapping/id15/

Vaše zapojení je vítáno. Samozřejmě je nutné dodržet zásady slušného chování se na lokalitách, což věřím, že děláte i tak. Tento projekt neslouží k tomu, aby byly chráněné druhy trhány, naopak velmi vítány jsou fotografie, které slouží k ověření správnosti určení (vedoucí projektu vás neznají a tím ani vaše znalosti).

Nikdo se nemusí bát, že by lokality dané do databáze byly někdy zveřejněny tak podrobně, aby se k nim dostali nepovolaní ničitelé a jiná zvířena. Přesné lokality slouží jednak ke zhodnocení kontinuity (spoustu lokalit je známo třeba z herbářů, ale nikdy nezveřejněno a také třeba za 20 let se tam nějaký opatrný a slušný odborník může vydat, aby ověřil stav lokality, informace jsou ale přísně střeženy a pokud nálezce žije, bývá v prvé řadě kontaktován a dotazován on). Velkým cílem je ale zejména podpořit zachování a ochranu lokalit ohrožených druhů hub!!!

Mapování ohrožených druhů hub probíhá ve spolupráci s Českou vědeckou společností pro mykologii z. s. a Ústavem botaniky a zoologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

V první fázi mapujeme 87 druhů hub, které jsou navrženy k novelizaci seznamu zvláště chráněných druhů hub. Některé z těchto taxonů jsou součástí stávající vyhlášky a patří tedy mezi zvláště chráněné druhy již nyní. Na tomto souboru 87 druhů budou také pro Ministerstvo životního prostředí modelovány monitorovací a managementové metody v rámci projektu TAČR TITBMZP710 Metodika druhové ochrany hub, a to i na základě dat získaných z veřejného mapování. Zjištěné údaje mají krom odborného využití význam i pro rozšiřování Nálezové databáze AOPK ČR, kam budou data průběžně exportována.
Postupně plánujeme mapování hub rozšířit tak, aby mohlo sloužit jako podklad pro druhé vydání Červeného seznamu hub ČR.

Re: projekt mapování výskytu ohrožených druhů hub , 16.05.2019 10:03, Hanýžka(m), (O přírodě)

Jeden příklad ověřování z podzimu (v listopadu kupodivu asi 10 dní nádherně rostly voskovky).

Re: projekt mapování výskytu ohrožených druhů hub , 16.05.2019 10:04, Hanýžka(m), (O přírodě)

Při mapování je důležité všímat si lokality (i vyfotit, je-li jen trošku možné) a negativních vlivů, které ji mohou ohrozit.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30