O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis





Kvíz pro pátečníky

Jsem zpět... :). , 08.07.2018 23:20, chorcheee(m), (O přírodě)

Tak jsem se vám, milé děti, vrátil! A od kud? Vy to nevíte? Z Florencie, Toskánska, kolébky moderní civilizace, kdežto se konala konference Společnosti experimentální biologie (SEB 2018 - "Masters of Biology".

Zážitků mám spoustu, většina sem nepatří . Byla tam i jedna přednáška o hlenkách. Klučina pěstoval plasmódium P. polycephalum (taková modelová hlenka) na Petriho miskách. Půlka misky byla zatemněná, půlka čirá. Sledoval, zda se plasmodium uchýlí do stínu. Světlo hlence signalizuje nebezpečí vyschnutí. Že mají hlenky "oči" je dnes jasné. V uzavřené Petrisce je ale všude stejně vlhko. Zajímalo ho, zda se hlenka naučí, že světlo tady nepředstavuje nebezpečí. Z jediného grafu, který tam prezentoval, to tak trošku vypadalo (ale stejně si hlenka vybírala skoro půl na půl - stín na začátku experimentu malinko častěji, než po "tréningu", ale fakt malinko). Myslím, že tomu mohl dát víc. Očekával jsem trošku víc - experimenty na paměť a inteligenci se musí dělat sofistikovaněji. Když jsem se ho po přednášce zeptal, jaká byla intenzita světla a zda se mohl projevit "heating effect", nebyl mi schopen odpovědět.

No a dnes - to už jsem byl v ČR - jsem měl houbový absťák. Vypravil jsem se tak do své oblíbené "Pizdy". Schválně, jestli někdo ví, kde to je . V mapách to nenajdete, ale místní tomu tak říkají. Přinejmenším chlápci v hospodě, kteří nám o tom před 2 lety vyprávěli. Prý to údolí z dálky připomíná ženský klín. Po dnešní návštěvě mám ale jasno, že konotací je více. Tak třeba se tam velmi obtížně dostává a po cestě je spousta nástrah - elektrické ohradníky, krávy s ostrýma rohama a sedlák s vidlema. No dobře, "můj sedlák" vidle něměl, ale přívětivě se netvářil. Ale já šel podle GPS, která má jen šipečku směřující k cíli . Musel jsem jít nejkratší cestou .

Riziko však bylo odměněno bohatě. 5 kg hřibů smrkových, docela dost lišek (nikdy jsem je zatím nenašel v množství větším než malém), nějací slizáci mazlaví, bedly, babky, růžovky...



Re: Jsem zpět... :). , 08.07.2018 23:35, chorcheee(m), (O přírodě)

... a zarazil mne limit 2000 znaků . No, ale já vlastně vše, co jsem chtěl, jsem už napsal. Jen snad, že v Pizdě se mi opět líbilo a bylo tam více hub, než loni. Proto jsem poměrně rychle naplnil své dvě úhledné plátěné tašky, ze kterých by měli sběračský estéti jako vlk velkou radost a mohl se vydat na cestu zpět. Letos jsem tak ani nezabloudil. Loni - to je kubáskovsky vtipná příhoda - jsem vylezl někdy před půlnocí v jiné vesnici, asi 5 km od místa, kde jsem měl motorku. Prostě jsem bagroval skoro do tmy a pak dlouho bloudil. Naštěstí mne hodný vesničan odvezl autem i s mýma asi 8 kg hub, které jsem táhnul, k motorce. Zachránil mne, už bych skoro neměl sílu tam dojít a ani nevěděl kterým směrem (sem si to blbec nezaměřil na GPS). Dával jsem mu 100 Kč na benzín. Říkal, že to je moc a 50 Kč mi vrátil. Dobří lidé ještě žíjí!

No a znovu vám nahraji ten chrám Santa Maria del Fiore. Byl jsem líný zmenšit a vidím, že se to automatickým zmenšením poněkud rozplizlo. Tak snad bude nyní lepší... Houbám a hlenkám zdar!

Re: Re: Jsem zpět... :). , 08.07.2018 23:48, Dano, (O přírodě)

Bylo to dlouhé, ale rád jsem si to přečetl.

Re: Re: Jsem zpět... :). , 09.07.2018 00:45, Kraken(m), (O přírodě)

Zajímavé čtení a Florencie je nádherná.

Re: Re: Jsem zpět... :). , 09.07.2018 06:00, Millda, (O přírodě)

Zajímavé i poučné, rád jsem si to přečetl.

Re: Jsem zpět... :). , 09.07.2018 07:13, vlk(m), (O přírodě)

...to není Torre Pendente v Pise...???...

Re: Re: Jsem zpět... :). , 09.07.2018 07:23, chorcheee(m), (O přírodě)

Díky!

Re: Re: Re: Jsem zpět... :). , 09.07.2018 09:44, chorcheee(m), (O přírodě)

Vlku, ty si tak blbéééé .

Re: Re: Re: Re: Jsem zpět... :). , 09.07.2018 10:55, Kraken(m), (O přírodě)

No tak maličko vychýlená je, o tom žádná!

Re: Re: Re: Re: Re: Jsem zpět... :). , 09.07.2018 21:54, basset(m), (O přírodě)

.. ale jenom malinko, to je detail. Foto je to skvělé, jenom ten postprocessing malinko selhal Florencie je krásná, doufám Chorchee, že jsi byl i na mostě zlatníků (Ponte Vecchio), sochu Davida jsi viděl? Pokud ne, tak jsi ve Florencii vlastně nebyl.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jsem zpět... :). , 13.07.2018 23:11, chorcheee(m), (O přírodě)

Ano, Bassete, Ponte Vecchio jsem navštívil. Davida jsem viděl jen tohoto (což, jak jsem si pak dohledal, není originál ). Takže jsem ve Florencii vlastně skoro nebyl .

A jak bys udělal ten postprocessing? Já (mimo jiné) trochu prosvětlil stíny, ty střechy byly ještě tmavší, ale víc mne v rychlosti nenapadlo co dělat (nebo se mi to nelíbilo). Snad označit maskou to světlé a zvláště si pohrát se zbytkem. Jistě by se tomu dalo dát víc, uznávám.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jsem zpět... :). , 13.07.2018 23:33, basset(m), (O přírodě)

Měl jsi skoro kliku na "zlatou čtvrthodinku", i když si myslím, že bylo po.
a) asi bych narovnal svislice
b) asi bych z toho udělal nudli jenom ze středu, protože to je krásně zaostřené
Zkusil jsem, ale nemám originál, takže to není ono.
Ale i tak, je to krásné foto, cvaknuté ze správného místa a skoro ve správný okamžik

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jsem zpět... :). , 13.07.2018 23:44, chorcheee(m), (O přírodě)

Díky!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jsem zpět... :). , 13.07.2018 23:48, basset(m), (O přírodě)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jsem zpět... :). , 15.07.2018 14:07, chorcheee(m), (O přírodě)

Taktéž děkuji, ale tady už jsou ty barvy dosti jedovaté . To musíš, Bassete, jako dobrý fotograf uznat. Stíny už byly vytaženy v mé verzi "Davida". Tady to navíc udělalo nepřirozené "aury" okolo tmavších objektů. Současně ale přiznávám, že jsem to mohl vyfotografovat lépe, a pak by to šlo třeba upravit .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jsem zpět... :). , 15.07.2018 20:09, basset(m), (O přírodě)

Dělal jsem to už z Tvé "zkažené" fotky, ne z originálu. Šaman nejsem, zatím


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30