O houbách

Začínáme s domácím pěstováním hub



Autor: admin(m)


V podstatě všechny pěstovatelné houby jsou více či méně léčivé, takže děláte něco nejen pro mlsnou pusu a žaludek, ale i pro imunitu, cévy, slinivku, CNS :o)
Nejjednodušší, ale zároveň i (relativně)nejdražší je koupit si už hotový kolonizovaný substrát. . . . . ten i s celkem smysluplnými návody prodávájí například Holoubek a pravnuci nebo Planeta Hub




Nejvděčnější a nejjednodušší je hlíva


v zimě chladnomilná H. ústřičná a v létě teplomilnější H. plicní. . . . . pozor! Hraniční je teplota 18-20°C. . . . H. plicní si poradí i s nižší teplotou-i pod 10°C, nicméně pak je nutno počítat s velmi pomalým růstem plodnic, hlíva ústřičná Vám nad 20°C neporoste vůbec a ještě hrozí kontaminace substrátu plísněmi.
Další obvykle ochotně plodící a bezproblémové jsou v tomto pořadí Houževnatec jedlý(šii-také), žampióny, Límcovka obrovská, Šupinovka Nameko a Korálovec ježatý. . . . . další druhy bych doporučil až zkušenějším pěstitelům.
První vlnu sklízíte obvykle do 1-2 týdnů a pokud se substrátem zacházíte podle návodu, můžete se těšit ještě na další 2 až 3. . . . želbohu už výrazně slabší. . . . . .sklizně.



Jak začít


potřebujete v každém případě buď zrnitou nebo kolíčkovou sadbu na inokulaci(naočkování) substrátu/dřeva. . . . je možno je zakoupit viz výše. . . a máte 2 možnosti. . . . v bytě přichází v úvahu pouze "Intenzivní pěstování"-to jest pěstování v PE nebo PP pytlích vyplněných substrátem typu piliny(raději listnatých stromů), sláma, seno, kukuřičná vřetena, pokrutiny a nebo i jiných organických zbytků s celulózou. . . . . obohacené o vápno, sádru, otruby, sladový květ, . . . . . kvůli dodání dusíkatých látek nebo stabilizaci a zvýšení pH. . . . podrobněji se touto problematikou "Substrátové Alchymie";-) budu zabývat v jiném blogu, pokud budete mít zájem.
Intenzivní pěstování je rychlé-všeobecně se dá počítat cca měsíc na kolonizaci substrátu(podhoubí prorůstá substrátem a shromažďuje živiny a energii). . . . to, že je kolonizace dokončená, poznáte podle toho, že se víc jak 80-90% substrátu/kulánku pokryje (obvykle) bílou vrstvou "primárního" mycelia. . . . . pouze v případě břízy pod její kůrou. . . . . . po následném chladovém šoku se můžete těšit na sklizeň do 10-14 dnů.

Máte-li zahrádku (pro zimní období ideálně se skleníkem)a zdroj pilin/sena/slámy/listí, můžete se pustit i do pěstování některých hub v hrůbcích na záhonech pokud možno zastíněných stromy, nebo alespoň rohožemi-vhodné jsou třeba límcovka nebo hlíva.
Speciální kapitolou je pěstování Čirůvky fialové v zastíněném horizontálně orientovaném válci z pletiva, kde vrstvíte kompost, listí a (na jídlo již nevyužitelné)plodnice Č. fialové. . . . pokud možno sesbíraných na různých místech). . . řádně zaléváte. . . do roka se Vám čirůvka odvěčí bohatou úrodou!



Pokud bydlíte v domečku disponujete-li sklepem nebo garáží, do které proudí oknem minimálně tolik přirozeného světla než je ho při židovské definici večera. . . . . tedy ještě když rozeznáte červenou nit od černé, resp. moderněji když zhruba z metru přečtete novinový text. . . můžete uvažovat také o "Extenzivním pěstování"-potřebujete neodkorněné 8-20cm silné a cca metr dlouhé kulánky z listnatého dřeva s navrtanými otvory max. měsíc od pokácení-vhodné jsou ovocné stromy, bříza, olše, lípa, nejlepší je buk a habr. . . . . čím tvrdší dřevo, tím lepší a větší úroda po delší dobu-klidně i 2-3 sezony, měkké dřevo Vám sice vydrží jen 1-2 sezóny, ale bude zase rychleji kolonizované-obvykle do 3 měsíců, u tvrdého dřeva není vyjímkou kolonizace přesahující 6 měsíců.
Přikrytí igelitovou plachtou zpomalí vysychání kulánků.



Ať už budete pěstovat intenzivně nebo extenzivně, potřebuje dvoje teploty a dvojí zacházení.



1. fáze - kolonizační a nebo po sklizních "Odpočívací"


kdy houba získává ze substrátu živiny a energii potřebnou pro následnou tvorbu plodnic. . . ideálních je 25°C a vysoká vzdušná vhkost 85-95%r. v. v. . . . světlo není potřeba žádné-je záhodno substrát nebo kulánek skoro celý zaigelitovat-u hlívy jen s malou dírkou, jí vysoká koncentrace vydýchaváného CO2 nejenže nevadí, ale naopak jí svědčí a ničí konkurenční plísně a houby. . . . . tato fáze trvá obvykle 3-5 týdnů-u slámového/pilinového substrátu i dříve(zažil jsem s hlívou i necelé 2 týdny), . . . . . . pak je čas na chladový/vodní šok. . . . čím prudčeji sklepnete teplotu, tím více houba nasadí (drobnějších)plodniček-a vice versa, pokud chcete docílit malého množství mohutných plodnic. . . . u hlívy můžete s teplotou jít i pod nulu, u ostatních stačí buď na 24-48 hodin do 5-10 stupňů, nebo na 24 hodin ponořit do studené vody. . . . stačí sud s dešťovou vodou nebo zahradní bazének. . . ne déle, houba by se mohla "utopit". . . . je to živý tvor, který potřebuje kyslík. . . . . ideální je, aby dřevo nasáklo 1-1, 5 násobek své váhy před ponořením a pak nastává. . . .



2. fáze - plodící, fruktifikační


10-20°C. . . . . Platí pravidlo, že čím je při nasazování primordií(zárodků plodnic) a následném růstu plodnic chladněji, tím sice houba roste pomaleji. . . a potřebuje méně světla-při teplotách mezi 5-10°C postačí i šero. . . . ale o to je chutnější avýsledný výpěstek bude šťavnatější!
Pokud máte kulánků/substrátů několik, je vhodné je umístnit do různých teplot a budou Vám plodit průběžně. . . "roztáhnete" si dobu sklizně tak, abyste to pak stačili sklízet i zpracovávat.
Voda na rosení/zalévání je nejvhodnější buď dešťová nebo alespoň co nejměkčí-můžete využít tzv. reverzní osmózy.



Seřazení podle vláken | Seřadit podle času


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30