O houbách

Pečárka polní
Agaricus campestris

Založil: fáfa(m) | Zařazení: jedlé | Rozšíření: velmi hojné | Upravit

Pečárka polní
Autor fotografie: fáfa

Klobouk

Klobouk široký 4 - 12 cm, zpočátku kulovitý, později polokulovitě vyklenutý, na okraji dlouho podvinutý, nakonec ploše rozložený, masitý a pevný, bílý, někdy nažloutlý nebo na temeni jemně hnědavě šupinatý. Při pomačkání nemění barvu.

Hymenofor

Lupeny husté, slabě vyklenuté, při třeni volné, zpočátku růžové, později čokoládové až černohnědé.

Třeň

Třeň 4 - 8 x 2 - 4 cm, válcovitý, plný, bílý, s menším, blanitým, bílým prstenem, dole rezavě hnědavý a často ztenčený.

Biotop

Vyrůstá od května do listopadu, na pastvinách, polích, loukách aj. travnatých místech, často i v zahradách a podél cest.

Další zajímavosti a postřehy

Je to výborná jedlá houba, hlavně do omáček k masu, ale i do polévek jako součást smaženic apod. Pokud jsou plodnice mladé, s dosud uzavřenými kloboučky vyrovná se i pěstovaným žampiónům dvouvýtrusým.

Literatura a zdroje

Autor popisu: Patrik Mlčoch


  • Klobouk

  • Hymenofor


+ Přidat další fotografie

Komentáře

Příspěvky do diskuse mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud ještě nemáte vytvořený účet zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času