O houbách

Hřib parkový
Hortiboletus bubalinus (Oolbekk. & Duin) L. Albert & Dima 2015

Založil: chorcheee(m) | Zařazení: jedlé | Rozšíření: hojné | Upravit

Hřib parkový
Autor fotografie: chorcheee

Období růstu: červenec - říjen

Klobouk

Klobouk až 5 cm široký, nejdříve polokulovitý, později konvexní až plochý, okrový, často s meruňkovými tóny, bledě, žluto- až červeně hnědý, někdy jakoby měděný, běžně bledší k okraji klobouku. Za sucha sametový, později lysý, za sucha jemně rozpraskaný.

Hymenofor

Rourky bledě žlutavé až žluté, většinou s olivovými tóny. Po poranění modrající.

Třeň

Válcovitý nebo břichatý, žlutavý a obvykle pokrytý velmi jemnými červenými granulkami. Často se ke stáru odbarvující, po otlaku a zranění modrající. Báze třeně většinou na řezu žlutooranžová až červenohnědá.

Dužnina

V klobouku bělavá, pod pokožkou klobouku výrazně narůžovělá, ve třeni žlutavá, v jeho bázi až oranžově hnědá, někdy s roztroušenými oranžově červenými zrníčky, směrem ke klobouku výrazně modrající. Vůně nevýrazná, chuť nevýrazná.

Mikroskopické znaky

Basidiospory 11–15 × 4, 5–5 μm, hladké. Pokožka klobouku palisádovitá, složená ze septovaných hyf, válcovitých nebo oválných, slabě inkrustovaných.

Biotop

Roste pod lípami (Tilia sp. ) a topoly (Populus sp. ). Spektrum mykorhizních partnerů bude ovšem zřejmě širší. Druh nacházíme převážně na synantropních stanovištích (parky, zahrady, parkoviště, městská zeleň). Rozšíření je nedostatečně známé.

Možnost záměny

Druh může být zaměněn za jiné druhy suchohřibů (Xerocomus, Xerocomellus, Hortiboletus). Taxonomie suchohřibů je v současné době intenzivně řešena a různí autoři se v druhovém pojetí často různí.

Vědecká/lidová synonyma

Xerocomus bubalinus (Oolbekkink & Duin) Redeuilh
Hřib lindový

Význam

Jedlá však málo vydatná (drobná) houba.

Literatura a zdroje

http://boletales.com/genera/xerocomus/x-bubalinus/



+ Přidat další fotografie

Komentáře

Příspěvky do diskuse mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud ještě nemáte vytvořený účet zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času