O houbách

Troudnatec jasanový
Perenniporia fraxinea (Bull.) Ryvarden

Založil: chorcheee(m) | Zařazení: nejedlé | Rozšíření: téměř se nevyskytuje | Upravit

Troudnatec jasanový
Autor fotografie: chorcheee

Plodnice

Kloboukaté, často velmi rozsáhlé, s až 200 mm širokými klobouky, které se často střechovitě či římsovitě překrývají. Agregáty mohou být i přes 500 mm široké.

Klobouk

Jednotlivé klobouky jsou bokem přirostlé k borce, zaoblené, v mládí měkce korkovité, pružné, se svěže žlutavým přirůstajícím okrajem. Starší plodnice jsou dosti tuhé, dřevnaté, šedavé až hnědé, na svrchní straně tmavší, překrývající se červenohnědou až černavou krustou. Mohou povrchně připomínat nějakou lesklokorku (Ganoderma sp. ), alespoň se o této záměně poměrně často píše na zahraničních mykologických stránkách.

Hymenofor

Pórnatý, ústí rourek většinou 0, 2 až 0, 3 mm široká, krémová až korkově hnědá.

Dužnina

Většinou světle okrové barvy (poznávací znak od lesklokorek, které mají většinou tmavší, často až hnědorezavou dužinu).

Biotop

Roste většinou na bázi (borce) živých, později i mrtvých stromů a pařezů, nejčastěji jasanů, topolů a akátů.

Další zajímavosti a postřehy

České označení troudnatec je poněkud zavádějící, protože ostatní naši zástupci rodu Perenniporia se označují jako pórnatky. Toto jméno si troudnatec jasanový vysloužil díky rozsáhlé tvorbě velkých klobouků, zatímco ostatní zástupci rodu Perenniporia jsou většinou rozlití.

Troudnatec jasanový je v ČR velmi vzácný a zařazený v Červeném Seznamu hub do kategorie ohrožený (EN). Běžněji se s ním můžeme setkat jen v oblasti soutoku Moravy a Dyje ("Soutok"). Na Slovensku již běžnější a v jižněji položených státech Evropy je to celkem běžný druh.

Význam

Nejedlý ohrožený druh zasluhující ochranu. Není zřejmé, proč je tak vzácný, když substrát (jasany a další hostitelské dřeviny) jsou hojné po celém území ČR). Zřejmě, mimo jiné, je důležitá jeho teplomilnost.

Literatura a zdroje

Hagara L, Antonín V. 2014. Ottova encyklopedie hub. Ottovo nakladatelství, Praha.



+ Přidat další fotografie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30